Sambata, 21.09.2013 a avut loc marsul biciclistilor, mars format din peste 5000 de persoane si care reprezinta  o forma de protest impotriva primarului Oprescu si faptului ca nici pana in ziua de azi nu exista piste dedicate lor. Toate bune si frumoase, un gest nobil, o forma de protest frumoasa, dovada de spirit civic si toate cele.

Nu a trecut mult timp pana ce gradul de civilizatie al tarii si-a spus cuvantul.

  • Un cocalar intr-un BMW si cu numere de Austria, nervos,  nu a putut astepta si a intrat direct in coloana de biciclete. Oamenii s-au enervat si au inceput sa il injure. S-a enervat si el mai rau si a accelerat. Biciclistii au inceput sa loveasca masina cu piciorul iar in cele din urma cocalarul nostru si-a pierdut cumpatul de tot si gonit, lovind in plin 4-5 biciclisti.

Starea natiunii nr.1 : bifat.

  • Ce a urmat : Soferul a fugit de la locul faptei dar a fost oprit de un echipaj de politie pe o strada laterala. L-a ajuns din urma mana de biciclisti care i-au facut zob masina, l-au scuipat si injurat iar daca nu erau politistii prezenti probabil ar fi fost linsat. Se noteaza contrastul dintre dorinta de civilizare a orasului “vrem piste ca-n Amsterdam” si  gradul de civilizatie de care se da dovada.

Starea natiunii nr.2 : bifat.

  • In timpul acesta, baricadat in masina, soferul, ca orice cocalar care se respecta,  si-a sunat  prietenii care au aparut la ceva timp dupa, gata sa se ia la bataie.

Starea natiunii nr.3 : bifat.

  • In afara de politia locala de la fata locului timp de o ora nu apare nimeni. Nu SMURD, nu politie rutiera.

Starea natiunii nr.4 : bifat.

Pot concluziona de aici ca lucrurile sunt cum sunt si se perpetueaza in acelasi fel.  Soferul a primit ce merita, altfel ar fi scapat pentru ca asa functioneaza justitia la noi. Biciclistii s-au comportat salbatic dar se plang de gradul de civilizatie al orasului. Soferul si-a chemat tovarasii la bataie pentru ca asa stie si el sa rezolve lucrurile.
Vinovat de ceva in mod real se face doar soferul, care a pornit totul. Reactia biciclistilor mi se pare justa, normala relativ la contextul de fata, dar trista. Ca un simbol ce atarna greu de gatul constiintei noastre . As fi reactionat, probabil, la fel.

Ca parte pozitiva vad faptul ca Oprescu poate fi tras la raspundere pentru ce s-a intamplat. Daca existau piste pentru biciclisti nu s-ar fi intampla asta. Poate se vor face piste, poate isi va da demisia asa ca nu e totul pierdut. Din punct de vedere social, antropologic si psihologic ce am vazut si ce am citit ca s-a intamplat acolo mi se pare fascinant. Iau notite, concluzionez, privesc mai departe.

Un articol interesant care prezinta lucrurile din perspectiva cuiva care a fost acolo.

Mai departe urez mult succes cauzei bicilistilor. Nu vreau sa generalizez datorita unei multimi formate din cativa oameni. Mi-as dori si eu acele piste. Singurul motiv pentru care nu merg vara cu bicicleta prin oras e fix lipsa lor si teama pe care o am de soferii bucuresteni. As ajunge probabil chiar mai repede, in mod mai sanatos si fara nervi generati de trafic. SI evenimente de genul celor intamplate s-ar evita de la sine.
Incepand de data viitoare o sa incerc sa ma alatur lor, atat cat pot.

Spor !