Cred ca au trecut vreo 3 ani de cand am renuntat la laptop in favoarea unei tablete. Am inceptut cu un Samsung Slate care oferea avantajele unui laptop cu windows pentru editare si lucru profesional dar foarte putine din partea bunaa a unei tableta. Adica era inca greoi si bateria tinea obscen de putin (vreo 2 ore). Pe langa asta numarul de aplicatii touch era extrem de limitat si una peste alta nu era fun de folosit.
Mai tarziu mi-am luat un galaxy note 10.1 de care am fost foarte incantat. Era fun si foarte la indemana de folosit in avion si oricand aveam putin timp liber dar din pacate nu prea existau posibilitati serioase de editare foto.
Intre timp lucrurile s-au mai schimbat si a aparut pentru android Photo Mate si Photoshop Touch care ofera o baza decenta pentru editare on-the-go. Si a aparut si galaxy note 10.1 2014 edition care a imbunatatit serios lucrurile. E mai usoara, mai compacta si are un display cu rezolutie mare. Si asta e tot ce imi trebuie, o tableta pentru multimedia/mess/jocuri in 90% din timp si pentru cei 10% posibilitatea editarii foto de baza.
De ce Android si nu Ios ?

  • Androidul este foarte similar cu un sistem de operare clasic. Ofera acces la sistemul de fisiere si pot face, presupunand ca aplicatiile suporta, tot ce pot face pe pc. Downloda torenti, copia fisierele de pe card intr-un folder in tableta, folosirea flash drive-urilor sau a unui hard disk extern etc.
  • Necesitatea unui stylus Wacom pentru precizie si eventual sketch-uri rapide
  • Necesitatea schimbarii tastaturii virtuale cu una mai productiva pentru scris text. Adica imi trebuie o tastatura similara cu una fizica ce sa contina si sagetile precum si posibilitatea selectiei de  text cu shift+sageti. E pur si simplu mult mai rapid asa in situatia unei tablete.
  • All in all e mai productiv. Pana si filmul asta e filmat direct cu o aplicatie de pe tableta fara alta logistica.

Sper ca intr-o zi windows-ul sa aiba si el o gama suficient de larga de aplicatii si jocuri de tableta astfel incat experienta generala sa fie una placuta si in acelasi timp sa am si posibilitatea aplicatiilor native de desktop. Pana atunci insa mai este iar Galaxy Note mi se pare compromisul ideal pentru mine. Am uploadat un filmulet care prezinta in mare (si destul de lent uitandu-ma acum) worfflow-ul editarii foto pornind de la un raw.

Frozen-lake-in-lofoten-01