Ma sperie ocazional genul de rationament folosit de persoane din jurul meu in  acest trend de islamofobie la nivel european. E acelasi gen de retorica si rationament folosit in discutiile electorale sau listele de comentarii de pe varii articole pe internet.

O Profetie ce se Autoimplineste

Ma sperie ocazional genul de rationament folosit de persoane din jurul meu in  acest trend de islamofobie la nivel european. E acelasi gen de retorica si rationament folosit in discutiile electorale sau listele de comentarii de pe varii articole pe internet. Intr-un fel m-am obisnuit cu el insa niciodata pe deplin. Din motive ce tin de evolutie naturala si supravietuire suntem obisnuiti sa privim orice e nou sau diferit pentru noi sau comunitatea din care facem parte ca pe amenintari. Unele societati au reusit sa treaca peste asta si sa evolueze la un alt nivel insa foarte multe nu. Dealtfel nu acea frica ce tine de subconstient este problema mea. Acea frica o am si eu si probabil oricine. E motivul pentru care nu merg in anumite locuri ale lumii, e motivul pentru care am prejudecati fata de multe popoare. E motivul pentru care simt repulsie fata de multe categorii de persoane, inclusiv cele de orientari sexuale diferite. Asta e ceva ce nu pot controla in aceeasi masura in care nu pot controla frica de zbor. Ce pot face e un management al situatiei. Inteleg ca frica mea de zbor este irationala si reusesc sa zbor cu avionul foarte des . Inteleg ca desi canalele de stiri tipa zile intregi dupa o tragedie aviatica asta nu inseamna ca e un pericol real pe care ar trebui sa il iau in calcul atunci cand iau decizii legate de calatorie. Inteleg ca altii sunt nascuti, au crescut diferit, au alta cultura, alta orientare sexuala, alta culoare, alt orice si nu imi permit sa ii resping desi corpul imi spune altceva.  Simt deopotriva povara biologica a respingerii necunoscutului dar am si usurarea intelegerii fenomenului. Cele 2 nu fac din pacate casa buna impreuna dar asta e alta discutie.
Asadar cand vad comentarii si argumente demne de Germania nazista simt ca mi se face o scarba extraordinara. 

Date si vorbe.

Situatia in cazul refugiatilor e una foarte complicata. E complicat pana peste intelegere razboiul din Siria de care fug majoritatea, e complicat managementul resurselor si al oamenilor si e complicat faptul ca o parte din ei, invariabil vor deveni niste capuse sociale. Nu e ca si cand noi, romanii am fi straini de acea situatie fiind la randu-ne in mare parte capuse prin Londra si Paris. Calatorind destul de mult, ca experienta strict personala am fost victima de 2 ori a unui furt in Barcelona ce avea drept faptasi romani precum si o tentativa de bataie pentru ca am vrut sa intervin, avertizand niste naivi ca jocul acela de alba-neagra e masluit. Tot romani. Deci da, exista un procent serios de romani plecati la smen si furat prin strainatate. I-as da la schimb oricand pentru acelasi numar de refugiati. Dar atunci cand aud argumente de genul viitorii teroristi islamici precum si panica creata in jurul acestui subiect imi vine sa iau graficle si sa lovesc pe cineva in cap cu ele. Hai sa ne uitam la cateva cifre impreuna. In primul rand atunci cand te uiti la stiri si vezi atat de multe stiri legate de terrorism si riscul lui in Europa  te-ai astepta sa fie o problema reala, o cauza a mortalitatii ridicata datorata fenomenului, un pericol aproape incomensurabil. Dar cineva trebuie sa il fi masurat, totusi. Hai sa vedem care sunt principalele cauze ale mortalitatii in Europa :

article-causes-of-death-Europe

Sursa : http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Causes_of_death_statistics

Wow, daca s-ar face atat de mare tam-tam in jurul celor mai mari ucigasi din Europa, cum ar fi bolile de inima si principala lor cauza, obezitatea… Graficul este realizat la 100.000 locuitori. Din el rezulta ca riscul de a muri de o boala de inima este de de 0,17 la suta iar cel mai mic din aceasta lista de top este dependenta de droguri a carui risc e atat de mic in grafic incat nu am reusit sa il calculez. Oricum, cauzele de genul crima, violenta, atentat nici nu intra aici, riscul este practic neglijabil. Desigur, noi ca oameni suntem foarte atrasi de crime, atentate si violenta asa ca suntem constant cu ochii pe acele mici exemple de care avem nevoie pentru a ne justifica viziunea sumbra asupra lumii.

Dar sa vedem principala teama. Atentatele teroriste islamiste. Pentru asta recurgem la Wikipedia ce are ca sursa Europol.

article-Terrorist_Attacks_in_the_EU_by_Affiliation

Sincer sa fiu ma asteptam ca atentatele pe motive religioase sa aiba o pondere mai mare, insa comparate cu cele ce au motive gen separatismul sau extrema stanga sunt si ele ca si inexistente. Nu mai vorbesc ca desi riscul perceput este unul constant ridicat avand in vedere atentia oferita exemplelor izolate, numarul de atentate a fost pana in 2013 in continua scadere. Desigur, aici intervine acel factor psihologic al nostru care e atras de numarul de morti pe moment. Adica 1000 de atentate cu cate o victima inseamna 0 la nivel de perceptie publica si un singur atentat  cu 12 morti este dezbatut si dezbatut saptamani la rand. E acelasi caz precum accidentele aviatice unde datorita numarului de victime intr-un singur moment tragedia pare mai mare decat sutele  ce mor zilnic in accidente de masina. Asta nu inseamna ca zborul e un mijloc de transport nesigur asa cum Europa nu este nesigura datorita atentatelor teroriste. Si uite asa ne invartim ca oile in tarc, panicati ca Europa e in prag de explozie, schimbandu-ne felul de viata, legile, perceptiile dupa niste incidente care nici macar nu incap in primul grafic. Acum sa fim cinstiti o statistica calitativa si nu cantitativa a atentatelor arata ca cele mai eficiente au fost intr-adevar cele motivate islamic. The Economist face o analiza a ultimilor ani aici. Chiar si asa, valorile sunt obscen de mici fata de orice statistici legate de crimele din Europa in general

Nici nu mai vorbesc de faptul ca traim de departe cele mai pasnice vremuri si asta incluzand razboaiele din orientul mijlociu. Ratele crimelor nu au fost niciodata mai mici, victimele razboaielor niciodata mai putine. Si totusi omul obisnuit care sta cu nasul in stiri are sentimentul constant de asalt, ca lumea se destrama desi in mod real nu va avea niciodata de a face cu vreunul din obiectele temerilor lui. Interconectivitatea si mass-media au adus dupa sine si acest blestem al unei vieti traite in frica iar majoritatea fix asta fac.
editare ulterioara: Guardian, la doar cateva ore dupa a publicat acest articol care re-itereaza ideea respectiva. Nu e cazul sa sarbatorim insa poate ne mai linistim dracu’ putin.

article-legalisation-of-gay-marriage
article-rape-sex-addault-violence

 

Asta nu inseamna ca nu exista pericole legate de valul de refugiati/imigranti. In mod sigur o parte din ei nu fug din calea razboiului ci cauta doar o viata mai buna. In mod sigur cativa vor fi potentiali teroristi. Si in mod  sigur diferentele culturale si saracia vor aduce o crestere a violentei in zonele pe care le vor locui. Wikipedia sumarizeaza datele din mai multe tari ale Europei si exista o legatura cat se poate de clara intre imigranti si criminalitate. In Finlanda de exemplu 21% din violuri sunt savarsite de de straini care formeaza doar 2.2% din populatie. In Danemarca rata criminalitatii pentru imigranti non-vestici este de 2.6 ori mai mare decat cea a locuitorilor de origine daneza. In Olanda 63% din tinerii condamnati pentru ilegalitati majore sunt copii ai parintilor ce nu au fost nascuti in in Olanda. Si lista poate continua inclusiv cu datele statistice dar vagi legate de Suedia in care 75% din violuri sunt savarsite de imigranti musulmani ce reprezinta 5% din populatie. In Anglia  ROMANII sunt de 8 ori mai predispusi la incarcerare decat britanicii si sunt primii sau printe primii in toate topurile legate de jaf, viol si hotie,  dupa cum relateaza Dailymail, chiar daca in mod alarmist si cu oarecare greseli de rationament.
Desigur se pot spune multe si despre respectivele date. De exemplu am putea sa ne intrebam daca nu este si aici un caz tipic de rasism in care politia tinde sa aresteze cu precadere anumite minoritati asa cum se intampla in state. Putem sa ne intrebam daca saracia in general si nu imigratia este principala problema a cresterii criminalitatii. Putem sa ne intrebam daca imigrantii sunt acelasi lucru cu valul de refugiati si daca faptul ca tehnic sunt imigranti inseamna ca se incadreaza in categoria imigrantilor precedenti. Putem, sa ne intrebam in cazul Suediei care e capitala mondiala a violului daca nu cumva definitia si circumstantele difera radical . Putem sa ne intrebam daca nu cumva imaginea pe care o proiectam asupra unor minoritati devine fapt , printr-o profetie ce se indeplineste sigura.

O profetie ce se autoimplineste

O profetie ce se autoimplineste este o predictie care  in mod direct sau indirect se cauzeaza pe sine printr-un feedback pozitiv intre cel ce o crede si credinta (predictia). Face parte in psihologie din categoria confirmarii comportamentale.

Un fel de a evalua  lucrurile in contextul de fata este ca refugiatii sa fie priviti ca inamici si tratati ca inamici. Ostilitatea europeana duce dupa sine la izolarea lor si la reciprocitatea sentimentului. In cele din urma, printr-o bucla de feedback cei ce sunt priviti ca asupritori devin in cele din urma asupritori. Putem extinde teoria in felul urmator. In mod absurd Europa reuseste sa respinga valul de refugiati sau ii trateaza ca pe niste sclavi precum in Ungaria. Europa are 5% populatie musulmana. Felul in care sunt tratati ei si numarul de victime face ca o buna parte din ei sa dezvolte o ura intensa fata de societatea vestica, fata de valorile ei si ipocrizia din spatele faptelor atunci cand vine vorba de semenii lor. Ura genereaza mai multa ura, iar mai multa ura genereaza si mai multa ura. Refugiatii care s-au intors din drum cad prada gruparilor teroriste care acum au o motivatie clara de oferit. Iar rezultatele nu intarzie sa aparata, valul dealtfel scazut de atentate jihadiste va creste si dupa sine va aduce mai multa ura. Si tot asa.

Acest fenomen este din pacate deja in curs de ceva ani. In urma evenimentelor din 9/11 in care o mana de oameni au reusit un dezastru cu mii de morti, miliarde de oameni au inceput sa fie priviti ca potentiali teroristi datorita apartenentei la aceeasi credinta precum faptasii. Incet incet a fi musulman a devenit un pacat atat pentru comunitatea crestina cat si pentru cea de atei. S-a nascut un nou termen, islamofobia, si in numele lui au aparut si primele crime. Victimele  ca de obicei au fost oameni nevinovati ce au avut ghinionul sa apartina unui grup privit stereotipic. Intai in State si pe masura ce au aparut primele atentate in Europa, si acolo. In UK criminalitatea bazata pe islamofobie a crescut cu 70% fata de anul trecut. Cel mai cumplit atentat terorist din istoria recenta a Europei a fost unul islamofobic iar in UK, dupa atentatele de la Paris copiii musulmani au fost primii care au avut de suferit, crescand astfel premizele unor potentiali teroristi. Dealtfel xenofobia in general precum si actele impotriva comunitatilor LGBT sunt in crestere in Europa.  
Toate acestea sunt evident si ele cazuri izolate si nu reprezinta majoritatea. Mai mult, reprezinta, ca si extremismul islamic, un fenoment care desi e extrem de scazut ca numar de faptasi este foarte agresiv prin fapte. Recomand cu caldura acest articol a lui Mark Manson legat de cresterea fenomenului fundamentalismului in ciuda faptului ca omenirea este  per total mult mai toleranta. Dar acestea reprezinta fenomene izolate.  Ce reprezinta procente ingrijoratoare la nivel European este ceea ce are valoare statistica. In Italia de exemplu 61% din populatie are sentimente anti-musulmane, 56% in Polonia si 42% in Spania (sursa) . Desigur, exista tari mai primitoare, surprinzatoare fiind tocmai Franta care in ciuda atentatelor mentine o vedere relativ pozitiva asupra minoritatilor musulmane (76%), precum si UK (72%) desi si aceasta din urma a trecut prin ororile unor atentate.(sursa). Nici Germania nu e foarte jos cu 69%. Atat in UK cat si Germania procentul este in crestere fata de anul trecut iar in Franta si Italia a ramas cam neschimbat de-a lungul anilor.

La inceput de viitor.
Viitorul este nescris si intotdeauna va fi nescris, insa am vrut sa subliniez acest lucru extraordinar de important. Felul cum vedem  lucrurile tinde sa faca lucrurile precum le vedem. Atat atentatele teroriste cat si cele islamofobe sunt momentan cazuri extrem de izolate, oricat ar fi mediatizate. Dar in mare parte din Europa exista o atitudine anti-islam foarte puternica cel putin in cateva tari. Iar motivele din spatele  ei sunt gaunoase iar  argumentele mai mult o justificare a fricii .Sunt  ipocrite in cazul Romaniei si catorva alte tari  pentru ca se arunca pasaje din Coran de o violenta deosebita si se uita pasajele din Biblie de aceeasi natura. Si se uita faptul ca e la alegerea omului ce si cum citeste o carte, ca si in cazul bibliei. Pentru ca actiunile catorva sunt privite ca  reprezentative  pentru grupul respectiv, ca si in cazul romanilor la furat in UK. Pentru ca se confunda islamismul cu jihadismul care reprezinta islamism radicalizat. Nicio religie nu e buna insa nu e una mai rea decat alta. Depinde de oameni cum interpreteaza absurditatile de acolo iar contextul social joaca un rol major intr-o interpretare pozitiva sau negativa.

-Pentru ca se folosesc adesea exemple personale pentru a justifica o generalizare.

-Pentru ca se folosesc filmulete in care refugiati resping ajutoarele adaugandu-se ca titlu “pentru ca au semnul crucii pe ele” desi situatia e cu totul alta.

-Pentru ca circula filmulete precum asta , prezentand arme ce se idreapta catre refugiati desi adevarul e atat de usor de gasit (mi-a luat 20 secunde sa browsez prin comentarii si sa gasesc articolul asta ) ;

-Pentru ca se folosesc imagini stereotipice ale unui luptator armat ca fiind ISIS printre refugiati, desi el era fix opusul. Pentru ca aratsa ca un luptator armat era fix ISIS, nu se pune problema de altceva.

-Pentru ca se folosesc argumente irelevante  de genul hainelor scumpe si smartphone-urilor in cazul unor tari de provenienta relativ instarite din care oamenii fug de razboi si nu de saracie.

-Pentru ca se foloseste mizeria din taberele de refugiati ca argument al lipsei de civilizatie, de parca o tabara de refugiati a fost vreodata altfel.

-Pentru ca se foloseste  intrebarea retorica legata de  numarului ridicat de barbati fara a se si cauta raspunsul in afara celui dat prin natura retorica a intrebarii. Un barbat rezista mult mai bine unui astfel de drum si dupa ce primeste azil poate sa isi aduca familia dupa el in conditii de siguranta.

-Pentru ca se folosesc si alte intrebari retorice atunci desi raspunsul real si nu cel insinuat e la dispozitie. De ce nu se duc in statele arabe ? Intrebari al caror raspuns e foarte usor de gasit (aici, aici)

-Pentru ca sunt atatea informatii la indemana (de ex. aici sau aici) iar  situatia e extrem de complexa si totusi inca se arunca in aer intrebari de o banalitate extraordinara precum:  “de ce acest val la atat de mult timp dupa ce a inceput razboiul din Siria ?” .  

-Pentru ca desi sunt multi imigranti economici printre refugiati, la mijlocul problemei se afla pana la urma oameni care nu mai au o tara locuibila. 

In cele din urma vorbele despre daca sa primim sau nu emigranti sunt degeaba. Ei vor veni  fie ca ii vrem sau nu iar gardurile s-au dovedit iar si iar inutile. Conteaza doar felul in care ii tratam.  Si ca principiu ce semanam aia culegem. Ceea ce culegem acum nu e altceva decat ce am semanat de-a lungul anilor, fie ca am stiut sau nu. ISIS este si rezultatul incursiunilor armate in orientul mijlociu, incursiuni pe care le-am lasat sa se intample sau le-am aplaudat. Pietrele pretioase ce le purtam, telefoanele noastre, lupta noastra pentru cel mai mic pret se plateste cu conflicte  si saracie in Africa si Asia . Iar faptul ca nu vedem, ignoram sau nu ne intereseaza nu inseamna ca nu se intampla si intr-o zi nu ne va musca de cur. 

Postari recente : 

Olympus E-M1 Mark 2 review (a subjective article on moving from full frame to m43)

Sau cum dintr-o gresala a sortii aparatul pe care mi l-am luat pentru peisaj ma duce incet-incet spre wildlife

Read More

De la full-frame la micro 4/3 : Un review subiectiv Olympus e-m1 mark 2

Sau cum dintr-o gresala a sortii aparatul pe care mi l-am luat pentru peisaj ma duce incet-incet spre wildlife

Read More

webstalgie

Intr-un moment de nostalgie de weekend combinata cu astenia de primavara am sapat putin prin arhive si am regasit primele mele site-uri, incepand cu acum mai bine de 18 ani. Am avut noroc cumva, ai mei mi-au luat computer de pe la 12 ani si pe la 15, cu mai mult de 20 ani in urma aveam deja internet. Pe langa eternele forumuri pe care o ardeam (adica doar computergames.ro) am descoperit rapid o pasiune pentru grafica si web design si mi-am trantit rapid un site, gazduit de home.ro. Restul e istorie.

Read More

comments

10 Comments
 1. Dan (ghici care)

  Inițial comentariul meu era mai acid. Dar am șters. Așa fac prietenii între ei când își lasă comentarii, chiar și când unul dintre ei e neinspirat literar.
  A rămas doar:

  “…ce semanam aia culegem. ISIS este […] rezultatul nostru si al aliatilor nostri.”
  –Aurel Manea, filozof.

  Cu sinceră prietenie,
  Dan

  PS: da, “neinspirat literar” e o a 3-a revizie 😉

 2. Poate paradoxal, dar consider ca de vina pentru perceptia anti-musulmana sunt autoritatile prea “political correct”.

  In conditiile in care musulmanii se manifesta clar in UE ca dusmanosi fata de crestini, cu o serie lunga de incidente, a aparut o neliniste normala. Autoritatile nu au aratat la tv ca iau nici o masura care sa accelereze integrarea lor, ca sa risipeasca temerile. Nici una. Doar negare si ascundere sub pres.

 3. De fapt, nu cred ca privim orice e nou si diferit in viata noastra ca pe o amenintare, ci o privim exact cum o face majoritatea sau media. Ce se promoveaza mai mult, aia credem. Apare la TV sau pe internet o parere a unui om “cult” cum ca imigrantii sunt o amenintare pentru noi, zvonul se raspandeste mai repede decat crezi si astfel fiecare isi formeaza o opinie comuna cu a celorlalti. Tarile vestice n-au niciun stres privind refugiatii, noi suntem singurii agitati.. pe langa alte tari sarace care nu-si permit sa-i cazeze, desi se primesc bani pentru asta.

 4. Linda

  Când l-am găsit pe Dr Wealthy, am avut nevoie disperată de a-mi aduce înapoi pe fostul meu iubit. Mi-a lăsat o altă femeie. Sa intamplat atat de repede si nu am avut nici un fel de spus in situatia asta. El ma scos după trei ani fără explicații. Îl contactez pe dr. Wealthy prin intermediul site-ului său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte de a mă putea ajuta și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste pentru a ne ajuta să ne întoarcem împreună. La puțin timp după ce și-a făcut vraja, prietenul meu a început să mă mai trimită din nou și sa simțit oribil pentru ceea ce tocmai mi-a pus. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și el știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis față de mine decât înainte și apoi a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când dr. Wealthy ma ajutat, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Îi recomand foarte mult pe Dr Wealthy pentru oricine care are nevoie de ajutor. E-mail: wealthylovespell@gmail.com, sunați-l sau adăugați-l pe ceapre prin: +2348105150446

 5. Lucy

  Hei băieți, Cum l-am obținut pe fostul meu soț înapoi repede, Dr.Padman iubește foarte mult castingul vraja! Soțul meu m-a părăsit pentru o altă femeie în urmă cu trei luni și de atunci viața mea s-a umplut de dureri de durere și de rupere cardiacă, deoarece a fost prima mea iubire cu care mi-am petrecut toată viața. Un prieten de-al meu mi-a spus că a văzut câteva mărturii ale unui caster vrăjitor numit Dr.Padman că poate să-l readucă pe iubitul în câteva zile, îl râd și mi-a spus că nu mă interesează, ci din cauza dragostei pe care prietenul meu a avut-o pentru mine, ea l-a consultat pe marele preot în numele meu și spre cea mai mare surpriză a mea, după ce 11 ore mai târziu soțul meu m-a sunat pentru prima dată după trei luni, că el îmi lipsește și că îi pare atât de rău pentru fiecare lucru prin care m-a făcut să treacă. A venit înapoi la mine și acum suntem fericiți împreună. Încă nu pot să cred, pentru că este de-a dreptul incredibil. Vă mulțumesc Dr.Padman că mi-ați readus iubitul și, de asemenea, prietenului meu minunat care a intervenit în numele meu, pentru orice persoană care ar putea avea nevoie de ajutorul acestui mare Dr aici este adresa de e-mail: padmanlovespell@yahoo.com,
  puteți, de asemenea, să-l sunați sau să îl adăugați pe aplicația Whats: 2348053823815,

 6. cuiyan

  Buna ziua ma numesc CUIYAN din SUA vreau sa spun lumii despre marea si puternica casta de vraja numita Doctor NATHA sotul meu m-a inselat si nu s-a mai angajat cu mine si copiii nostri cand l-am intrebat ce problema mi-a spus ca are. m-am îndrăgostit de mine și mi-am dorit un divorț, am fost atât de inima că mi-am plâns toată ziua și noaptea, dar a plecat de acasă căutam ceva online când am văzut un articol cum marele și puternicul doctor NATHA au ajutat atât de mulți în situații similare ca adresa mea de e-mail a fost acolo, așa că i-am trimis un e-mail în care i-a spus despre problema mea, mi-a spus că se va întoarce la mine în câteva ore, am făcut tot ce mi-a cerut să fac a doua zi spre cea mai mare surpriză a soțului meu. acasă și plângea și mă rog să-l iert și să-l accept înapoi, sunt atât de fericită pentru că familia mea este acum plină de dragoste. Puteți contacta și el … Emil: drnathaliesand@gmail.com

      DE asemenea, are cura pentru următorul VIRUS.
  1) Dacă îți dorești fostul înapoi.
  (2) dacă ai întotdeauna vise rele.
  (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
  (4) Doriți ca femeile / bărbații să alerge după voi.
  (5) Dacă doriți un copil / VÂNZARE DE PREGENIE.
  (6) Vrei să fii bogat.
  (7) Doriți să vă legați soțul / soția
  al tău pentru totdeauna.
  (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
  (9) Cum ați fost înșelat și doriți să vă recuperați banii pierduți.
  (10) Opriți divorțul
  (11) CURAȚI TOATE TIPUL DE BĂNĂTATE / BOLI AICI
  (12) Câștigarea la loterie
  (13) Vindecarea împotriva virusurilor umane / SIDA
  (14) CÂȘTIGAȚIA LOTERIEI / LOTTULUI

 7. sophia peter

  Buna ziua ma numesc Sophia Peter din Statele Unite. Sunt aici pentru a depune mărturie despre o mare și puternică casetă de vrajă numită preot jungunu, am fost atât de confuză și devastată când iubitul meu m-a părăsit pentru o altă fată. Aveam nevoie de el înapoi cu disperare pentru că îl iubisem atât de mult. Așa că m-a ajutat să arunc o vraja de dragoste de întoarcere asupra soțului meu și tocmai în 48 de ore soțul meu s-a întors la mine plângând și cerându-mi iertarea. preotul jungunu l-a eliberat să știe cât de mult am iubit și l-am dorit înapoi. Și El a deschis, de asemenea, ochii pentru a imagina câtă dragoste avem în comun. Pe măsură ce scriu această mărturie acum sunt cea mai fericită femeie de pe pământ. Vreau să recomand această mare cască de vrăjă oricărui care are cu adevărat nevoie de o soluție urgentă pentru o distrugere a dragostei Trimiteți un e-mail la; drjungunusolutionspell@gmail.com. Sau Ce-Aplicați telefonul său.+2348032517618.

 8. Rebecca

  locuiesc și lucrez în Marea Britanie. Viața mea s-a întors !! După 2 ani de căsătorie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii, am simțit că am terminat totul, aproape că m-am sinucis pentru că ne-a lăsat cu nimic, am fost emoțional în tot acest timp. Mulțumesc unui mare război de vrăji numit Dr.Wealthy pe care l-am cunoscut online, care l-a adus pe soțul meu înapoi la mine. Într-o zi credincioasă, în timp ce navighez pe internet, am dat peste câteva mărturii despre Dr.Wealthy. Unii oameni au mărturisit că și-a readus iubitul Ex, iar alții au mărturisit că restabilește pântecele, vindecă cancerul și alte boli, îl puteți contacta pe wealthylovespell@gmail.com, el este cel mai bun vrăjitor care vă poate ajuta cu problemele dvs. whatsapp +2348105150446

 9. Lizzy Jane

  Am avut probleme serioase de relație cu iubitul meu și a dus la mutarea ei în apartamentul prietenului său. Totul s-a agravat pentru că a început să meargă frecvent la baruri și la cluburi de striptease cu prietenul său, să se îmbete și să treacă. mereu mă amenință la telefon ori de câte ori îl sun din cauza tuturor sfaturilor proaste pe care i le-a dat prietenul său. Îl iubesc foarte mult și ne întâlnim de 4 ani, ceea ce ne-a oferit o fiică frumoasă. Am pierdut, de asemenea, o mulțime de bani pe terapeuți până când am fost prezentat la Dr.Wealthy de un prieten pe care l-a ajutat să se căsătorească cu prietena ei din copilărie; asta mi-a dat încredere și putere totală pentru a o reveni. Am făcut tot ce mi-a cerut și, după 28 de ore, mi-a sunat și m-am repezit acasă, lucrurile s-au schimbat doar emoțional. el are un loc de muncă și a încetat să bea și să-și păstreze prieteni irelevanți. Este un miracol pe care nu l-am crezut niciodată posibil, deoarece pierdusem toată speranța până când am găsit Dr. Healthey. Acesta este motivul pentru care am promis să-mi împărtășesc mărturia în tot universul. Toate mulțumirile sunt pentru Dr.Wealthy pentru munca excesivă pe care a făcut-o pentru mine. Mai jos este adresa de e-mail în situația în care suferiți de o pauză cardiacă și vă asigur că, așa cum a făcut-o pe a mea pentru mine, cu siguranță vă va ajuta și voi. wealthylovespell@gmail.com.or whattsap numărul său privat. +2348105150446 … Bună Noroc. Vă mulțumesc din nou, domnule zeu, binecuvântați-vă munca bună din viața mea ..

 10. Elena Stefan

  Nu-mi vine să cred că vraja de dragoste a funcționat cu adevărat până când doctorul Obudu l-a readus pe fostul meu. Mulțumesc, Dr. Obudu pentru acest lucru pe care l-ați făcut pentru mine. Nimic nu poate fi înlocuit pentru fericirea noastră, așa că mergeți pentru ea .. Am fost separat cu soțul meu de aproape 6 luni astăzi suntem din nou împreună, mulțumesc dr. Obudu că ne-a reunit. Dacă îți dorești din nou fostul e-mail sau WhatsApp lui (obuduyang@gmail.com sau +1 503-773-9114) și vei fi la fel de fericit ca și mine. El are următoarea vraja;
    Vraja dragostei
    Vraja de bani
    Vraja de loterie
    Vraja de împrumut
    Vraja de imigrație
    Vraja electorală
    Vraja de promovare
    Vraja ipotecară
    Vraja rea ​​de vis
    Vraja de infecție
    Etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.