Canon a fost unul din marii inovatori in fotografie atunci cand a introdus primul dslr sub 1000E si primul dslr care filmeaza 1080p. A revolutionat din atatea puncte de vedere ca nici nu mai merita efortul de a discuta asta. Dar ca toate marile companii care revolutioneaza (Blackberry, Apple, Nokia) se pierde in propriile idei si in propriul statut iar atunci cand vantul schimbarii bate raman nemiscate ca un stalp si apoi se pierd.
Cateodata isi revin cat mai e timp, de multe ori nu. Luna viitoare apare primul mirrorless capabil sa filmeze 4k , Panasonic GH4 (si asta si cu optiuni de videografie destul de fioroase) si in acelasi timp apare primul telefon capabil sa filmeze in acea rezolutie (galaxy s5). Repet, primul telefon care filmeaza 4k . Si Canon ce face ? (ma rezum aici la canon pentru ca eu am Canon si raca mea cu el e in primul rand). Ei bine nu face nimic. Canon are modelele profi slr (6d, 5d mark3) care filmeaza sinistru (moire cat casa) si respectiv decent in 1080p.Mai un model de 10.000 E care filmeaza 4k . 10.000 Euro.
Stau si ma intreb ce naiba e in capul baietilor de la Canon. Se gandesc oare ca cine e profesionist cumva va alege asa ceva versus o camera de 1000E ce face cam acelasi lucru ? Pentru ca daca asta ar fi in mintea lor ar fi paradoxal. Tocmai ei au demonstrat fix inversul si exact asa s-au afirmat si mai puternic pe video cand au oferit un dslr ieftin care filmeaza 1080p. Atunci o gramada de regizori si videograferi au sarit de la red-uri de zeci de mii de euro la un slr de 3000. Au revolutionat fix furand de la concurenta mult mai scumpa o gramada de clienti si acum se asteapta sa nu se intample acelasi lucru cu ei. Ei bine teapa. Panasonic GH4 e visul oricarui amator si profesionist in video fara buget enorm. Eu personal o sa il cumpar si cine stie, poate imi place atat de mult dracia aia mica si ma obisnuiesc suficient de mult cu ea ca intr-o zi sa ramana camera foto principala. SI nu e vorba aici de folosire neaparat a 4k intr-o lume in care abia s-a nascut 4k-ul. E vorba in primul rand de cum trateaza canon segmentul video in slr pe care chiar el l-a creat si cum uita sa mai inoveze in general.
Mai tineti minte Kodak ? Da, compania aia care a inventat momentul Kodak. Kodak in 1975 a produs prima camera foto digitala dar a renuntat complet la ea de frica sa nu piarda la propriile vanzari pe film. Ar fi putut fi liderul camerelor digitale, dar nu a fost. Va suna cunoscuta chestia cu frica de canibalizare a propriilor vanzari ? Cine nu invata din asta pierde, iar Canon pare sa nu invete. Pentru ca in tot acest timp se agata cu disperare de vanzarile produselor de nisa in loc sa inoveze, ajungand pana sa ameninte ca va da in judecata pe oricine va modifica un firmware de 1D in asa fel incat sa concureze cu fratele mai mare si mai scump (dar cu acelasi hardware), 1D-X. Felul in care Canon isi taie singur creanga de sub picioare ma uimeste si acum si ce ma uimeste cu adevarat este cat de ingusta poate sa fie vederea lor.
Iar asa de final iata cam ce se poate scoate Panasonicul. Probabil nici nu puteti vedea calitatea decat la un sfert intrucat nu exista prea multe display-uri pe masura. Dar chiar si in 1080p se vede cu 3 clase peste ce scoate 6d-ul meu.
editare ulterioara:
Intre timp Sony a anuntat propriul raspuns, a7s. Avantajul major este ca e un fullframe de 12 megapixeli si pe langa outputul video 4k are niste rezultate incdredibile ca sensibilitate in lumina scazuta. Dezavantajul e ca fara un recorder extern care mai costa vreo 2000E camera nu poate filma 4k. Ceea ce face un Blackmagic production camera 4k mai avantajoj si chiar mai ieftin. Deci din pacate Sony nu a inteles cu adevarat mesajul.
Cineva a facut o comparatie. GH4 vs 5dII vs RED EPIC. Comparatia in sine nu este foare valida insa intrucat RED este facut pentru editare raw si nu imagine direct din camera, insa chiar si asa panasonicul pare sa aiba o rezolutie net superioara unei camere de zeci de mii de euro. In tot acest timp
Pingback: De la full-frame slr la mirrorless micro 4/3 : Un review subiectiv Olympus e-m1 mark 2 - DYSTALGIA : Aurel Manea photography & visuals