Stateam si ma gandeam, uitandu-ma la multimea de oameni atat de obsedata de masoni, extraterestri, iluminati si alte conspiratii: Ce metoda de control mai buna, mai eficienta si mai bine ascunsa in plina vedere decat ideea de teorie a conspiratiei insasi ? Ce metoda mai buna de spalare pe creier decat una care se autoperpetueaza si se ascunde in ea insasi decat lasarea oamenilor sa faca asta de la sine ?

Arme psihotrope ? Arunca un slogan intr-un serial sf insamantand oamenilor ideea ca “adevarul e dincolo de noi” si adevarul devine dincolo de noi . In in felul asta adevarul pare tot timpul ceva ascuns iar ce e in fata ochilor devine iluzia. SI iluzia e inofensiva, nimeni no o baga in seama pentru ca de fapt e doar o diversiune. Undeva, in alta parte, intr-un club select de familii ,de masoni sau iluminati se intampla adevaratele lucruri. Sau intr-o farfurie zburatoare. Asa ca daca vorbim de incalzire globala, masurabila si vizibila si prin cifre si prin efecte e doar o diversiune. “Asta vor ei sa crezi” se tot spune. Argumentul suprem care nu duce nicaieri dar nici nu poate fi invalidat pentru ca e inchis in aceeasi structura logica familiara care se autoconserva si nu poate fi combatuta. De fapt vremea ciudata vine de la HARPP . Sau de la rusi. Sau e pur si simplu apocalipsa prezisa, apocalipsa de care parca nu se mai satura nimeni. Orice numai ce e in fata ochilor nu.

Atunci cand cineva alege argumentul conspiratiei o face pentru ca e mai simplu. Pentru ca nu mai are o responsabilitate directa prin asta. Nu e ceva ce poate schimba acum, aici. Sau o face pentru ca pur si simplu e incapabil sa realizeze ca lumea se invarte singura, lucrurile se intampla fara controlul unor forte supreme. Ar fi absurd sa ia in considerare asta in momentul in care a fost invatat atat de bine ca totul e sub control, totul se intampla cu un motiv. Totul are un sens, trebuie sa aiba.

Ce nostim si ironic. Arma psihotropa care este insasi ideea armei psihotrope. Si lumea se impusca singura in cap cu ea.