Diavolul e in detalii
Sunt o persoana foarte rationala de fel si fara apartenenta politica sau ideologica.
Am iesirile mele la cativa ani in care intr-un fel sau altul pierd contolul asupra a ceea ce e real si ce nu, invat ceva din asta, imi revin si merg mai departe. Luciditatea inca nu cred ca mi-am pierdut-o definitiv.
De curand m-am implicat foarte activ in a studia cateva subiecte , unul dintre ele fiind felul in care retelele sociale ne-au afectat felul in care evaluam adevarul si incapacitatea noastra ca oameni de a mai gasi un consens.
Olympus E-M1 Mark 2 review (a subjective article on moving from full frame to m43)
Read More
De la full-frame la micro 4/3 : Un review subiectiv Olympus e-m1 mark 2
webstalgie
Intr-un moment de nostalgie de weekend combinata cu astenia de primavara am sapat putin prin arhive si am regasit primele mele site-uri, incepand cu acum mai bine de 18 ani. Am avut noroc cumva, ai mei mi-au luat computer de pe la 12 ani si pe la 15, cu mai mult de 20 ani in urma aveam deja internet. Pe langa eternele forumuri pe care o ardeam (adica doar computergames.ro) am descoperit rapid o pasiune pentru grafica si web design si mi-am trantit rapid un site, gazduit de home.ro. Restul e istorie.
De Mana Cu Alice
Locul de unde incepe si de unde se termina tot
Nu au trecut nici 5 secunde si deja aud tiuitul ala surd atât de familiar si îmi dau seama ca nu am cum sa mă mai întorc iar in încă 5 totul va dispărea într-o mare de culori. Mai arunc o ultima privire in jur chiar in clipa in care contururile imaginii se accentuează si imaginea seamănă cu un desen cubist de o claritate impecabila.
O Profetie ce se Autoimplineste
M-am alaturat unui grup de emigranti sirieni ca sa vad care-i treaba.
Acum imagineaza-ti acelasi lucru dar pe un maldar de gunoaie, in timp ce esti cu familia, dupa mai bine de 1 ora de mers prin soare si cine stie cate zile de calatorit in cine stie ce conditii. Si apoi, dupa toate astea, cand la final nu mai poti si izbugnesti in furie cineva te filmeaza iar filmuletul e folosit drept justificare, folosindu-ti imaginea pentru a te arata si pe tine si cei ca tine cu degetul.
Aphantasia sau Imaginatia Oarba
In fiecare zi afli cate ceva nou despre lume sau despre tine. Ieri am avut unul din acele momente de „aaaaah, deci asta era”.
Nu am si nici nu am avut vreodata capacitatea de a forma imagini mentale. Prima oara cand am avut un sentiment ca ceva e in neregula a fost in copilarie cand incercam sa folosesc metoda numaratului oilor, precum mentioneaza si primul dintre articole. Pur si simplu nu reuseam sa vizualizez asta si mai mult ma frustram decat sa ma odihnesc. Mai apoi m-a deranjat atunci cand incercam sa desenez si ma loveam de imposibilitatea amintirii unui chip uman. Imi puteam aduce aminte trasaturi, proprietati si sentimente si astea erau mai mult adjective imaginare. Nimic consistent si nimic precum o imagine. Acest lucru se manifesta si acum dar l-am ignorat crezand ca asa trebuie sa stea lucrurile. Nu conteaza daca e vorba de parinti, prieteni buni sau locuri, ceva ce aduce macar a imagine lipseste cu desavarsire . Stiu ca pare ciudat ca cineva a carui principal domeniu este vizual insa dupa cum am aflat nu e chiar asa neobisnuit.
Cinci zile in Croatia si Slovenia
A trecut ceva timp de la ultimul articol pe blog asa ca nu ar strica sa incep cu ultima calatorie foto in Croatia. Scopul nu este atat de a prezenta calatoria ci mai degraba a raspunde unei parti din intrebarile ce mi se pun legate de felul in care lucrez, in care caut cadrele fotografice. Zilele trecute am avut ocazia sa particip job-related la o conferinta in Zagreb legata de comunicare vizuala (adica desen si arta in general) si am profitat de ea pentru a ma plimba si vizita o tara ce imi era noua.Read More
Dupa o saptamana de Oculus
Realitatea este doar o iluzie, chiar daca una foarte persistenta. Albert Einstein.
Inceput de astrofotografie si review Tamron 150-600mm f5-6-3 di vc usd
Cand eram mic de multe ori stateam intins pe acoperisul casei la bunici si ma holbam ore in sir la stele. Eram fascinat de imenistatea universului, de misterul care se ascunde in spatele covorului nesfarsit de puncte mici si stralucitoare. Mi-am pastrat fascinatia respectiva si e unul din motivele pentru care viata mea a decurs cum a decurs.
Cand m-am facut mai mare mi-am luat prima luneta, era o chestie de 3 milioane din pavilionul H, lentila frontala 50mm, nimic extraordinar dar a fost prima oara cand am distins cu ochiul liber silueta lui Saturn si mi-am satisfacut o mare curiozitate din copilarie. Mai tarziu m-am apucat de fotografie, am lasat luneta deoparte si am inceput sa explorez lumea prin prisma obiectivului. Apoi am trecut prin perioada psihedelicelor si am explorat universul prin perspectiva universului insusi. Apoi mi-am luat si un microscop si am explorat lumea sub-milimetrica.Read More
SSAO for the masses
Note: This document is written one year ago and is not 100% up to date. A modified (and more technical) version was presented at GDC 2014 by Romain Sididris and it is the main technique used in Modern Combat 5. For those of you with GDC Vault access the presentation is here .
At the time it was I think the only game that used SSAO on a tablet or phone.Read More
Baneasa Airshow
Pentru ca am uitat sa public imaginile de la airshow-ul din 22 iunie si in alte medii decat facebook.Per total mi s-a parut un spectacol extrem de reusit si imi pare bine ca am ajuns acolo seara cand impactul vizual a fost cel mai mare. Tocmai plecam acasa cand in spatele meu s-a auzit un boom enorm si un val de caldura mi-a lovit ceafa. Felicitari si pirotehnistilor care s-au ocupat de exploziile de zeci de metri inaltime.
Google si “dreptul de a fi uitat”
O noua lege europeana sustine “dreptul de a fi uitat” pe internet si insista ca Google sa stearga la cererea doritorilor linkurile catre site-uri a caror informatie fac referire la persoana in cauza si pe care le considera irelevante sau inadecvate. Ce frumoos si boem suna, aproape ca imi aduce aminte de Eternal Sunshine. Exceptand ca la o analiza mai amanuntita este o portita pentru o gramada de lucruri neplacute.Read More
Editare foto raw pe android
Cred ca au trecut vreo 3 ani de cand am renuntat la laptop in favoarea unei tablete. Am inceptut cu un Samsung Slate care oferea avantajele unui laptop cu windows pentru editare si lucru profesional dar foarte putine din partea bunaa a unei tableta. Adica era inca greoi si bateria tinea obscen de putin (vreo 2 ore). Pe langa asta numarul de aplicatii touch era extrem de limitat si una peste alta nu era fun de folosit.Read More
Apus peste Bucuresti
Acum 2 ore a fost un apus cum rar am vazut (Si am vazut multe apusuri la viata mea ). Noroc ca eram la job si am avut inspiratia sa mai scot capul pe geam mai ales acum ca pe toate geamurile s-a pus folie metalica de abia se mai vede ceva in afara. Enjoy !Read More
Panasonic GH4 sau cum Canon a pierdut propriul tren
Canon a fost unul din marii inovatori in fotografie atunci cand a introdus primul dslr sub 1000E si primul dslr care filmeaza 1080p. A revolutionat din atatea puncte de vedere ca nici nu mai merita efortul de a discuta asta. Dar ca toate marile companii care revolutioneaza (Blackberry, Apple, Nokia) se pierde in propriile idei si in propriul statut iar atunci cand vantul schimbarii bate raman nemiscate ca un stalp si apoi se pierd.Read More
Despre bani aruncati pe echipament foto
M-am tinut in cateva dati sa scriu cateva lucruri legate echipamentul foto pe care il folosesc eu, pe care il folosesc altii si ideile din spatele lui. Imi pare, si am observat asta de aproape 10 ani ca in special fotografii neexperimentati sau pur si simplu oamenii care se cred fotografi schimba si upgradeaza echipament foto cumva crezand in mod fals ca acel plus de sharpness, acel obiectiv L va face diferenta intre o fotografie buna si una proasta. Aici nu ajuta nici faptul ca uitandu-te pe un site gen 500px se vede ca majoritatea fotografiilor misto sunt facute cu aparate si obiective scumpe. Insa aici intervine eterna confuzie a corelarii cu cauzalitatea. Dai un search pe 500px, te uiti la cele mai bine cotate fotografii si evident e foarte usor sa pici in capcana de a crede ca cele mai bune fotografii sunt bune pentru ca sunt facute cu un aparat foto foarte scump si un obiectiv pe masura. Doar ca nu e tocmai asa. In opinia mea un fotograf bun pur si simplu se respecta. Isi iubeste atat de mult pasiunea incat ii ofera ce e mai bun. Dar nu fotografiile sunt bune datorita echipamentului ci mai degraba echipamentul e scump datorita faptului ca fotografiile sunt bune . Poti trage ce concluzie vrei din asta si poti arunca toti banii pe fereastra. E treaba ta. Dar concentrandu-te pe echipament si nu pe fotografia in sine ajungi intr-o situatie paradoxala in care echipamentul nu isi mai serveste scopul initial. Devine scopul in sine si o scuza eterna ca nu ai fotografiile pe care ti le doresti. Am avut de-a lungul a 11 ani un aparat foto Canon a70, un canon 300d, un 20d, un 30d, un 5d mark2 , un sony nex-5 (pe care nu prea l-am folosit) si un 6d. FIecare a fost aparatul perfect pentru respectiva perioada, fiecare a fost exact ce imi trebuia pentru nivelul la care ma aflam. Nu mai mult, nu mai putin.
DIY: Navigatie/audio in parasolar folosind telefonul
Am un Kia Cee’d din 2008. Masina de care sunt foarte multumit si am fost foarte multumit si la inceput de faptul ca are usb din fabrica. La un moment dat insa comoditatea m-a facut sa nu imi mai placa faptul ca trebuia de fiecare data sa copiez muzica pe stick. Si nici faptul ca de fiecare data cand aveam nevoie de navigatie trebuia sa prind telefonul in parbriz.Read More