Vantul schimbarii in toate bate, si cine sustine ca exista exceptii nu intelege nimic si se agata inutil de idei a caror vreme a trecut.
Sony a anuntat acum 3 zile primul mirroless fullframe cu obiective interschimbabile (primele 2 de fapt) . Momentan pentru anul asta nu inseamna mare lucru dar pe termen ceva mai lung inseamna totul.
La protestele de pe 16 octombrie Crsitian Munteanu a fost luat pe nepregatite si a venit de la aniversarea F64 cu ce avea la indemana, mai exact un Sony nex-6. Am avut deci si eu ocazia sa ma joc putin cu el. Concluzia a venit imediat dupa, cand m-am intors la 6d-ul meu. De fapt concluzia a venit acum 2 ani cand mi-am cumparat un sony NEX-5, in ciuda faptului ca l-am vandut dupa un timp: SLR-ul a murit. SLR-ul a murit in acelasi fel in care a murit filmul la aparitia DSLR-ului. SLR-ul a murit pentru ca i-a venit vremea, pentru ca spiritul lui poate sa mearga mai departe in ceva nou.
Ce anume reprezinta spiritul dslr-ului pentru mine ? Spiritul lui e posibilitatea creativa pe care o ofera, este izolarea pe care vizorul o aduce fotografului prin care poate deveni una cu fotografia, prin care poate compune un cadru nederanjat de imaginea din jur. Spiritul lui este viteza de actiune, raspunsul rapid al aparatului la fiecare gest al fotografului permitandu-i astfel sa devina o extensie a lui, sa se contopeasca.
Acum vreo 10 ani mi-am cumparat primul dslr dintr-un gest impulsiv. A fost un amarat de 300d luat la mana a 2-a din Galati pentru care am condus jumatate de tara. A fost luat de nervi pentru ca o colega ce a fost in state nu mi-a luat dupa cum vorbisem de acolo un panasonic fz20 (parca).Dar ca multe alte lucruri cumparate impulsiv, inclusiv 6d-ul pe care mi l-am cumparat acum 2 saptamani a fost o decizie extraordinara care mi-a schimbat definitiv cursul vietii. De atunci am fost nedespartit de el si inca sunt.
Un mirroless, cel putin pana anul asta nu putea concura din punct de vedere creativ cu slr-ul. Ma refer mai mult nu la capabilitatile tehnice ale fotografiei ci a mindset-ului ce il aduce celui ce il foloseste. Imaginea dintr-un ecran nu inlocuieste si nu poate prea usor inlocui un vizor. Iar viteza de focus bazata pe contrast in imagine nu are treaba cu viteza data de un focus bazat pe detectie de faza. Chiar si cele care aveau un vizor digital aveau un vizor digital prost. Rezolutie scazuta, latenta mare, noise insuportabil. Cu alte cuvinte mai mult stricatu.
Toate astea insa s-au schimbat in ultimul timp: Au aparut vizoarele digitale de mare rezolutie. Au aparut sisteme de focus mai rapid, inclusiv cel hibrid de la Sony care e ‘aproape’ la fel de rapid ca unul DSLR. Au aparut senzori mai buni care permit o imagine live cu noise scazut si in acelasi timp au aparut senzori mai mari.
- Mirrorless-ul aduce in primul pentru omul obisnuit comoditate. Cel mai bun aparat foto este cel pe care chiar il ai la tine atunci cand se iveste ocazia, iar un slr e prin natura lui incomod: mare, greu, dificil de carat. Unui mirroless ii lipseste partea optica dedicata vizualizarii cu ochiul liber si de aceea poate fi mult mai mic, mult mai subtire.
- In al 2-lea rand, si pentru mine personal cel mai important este chiar vizorul digital. Ochiul uman e limitat si poate vedea doar atat cat poate vedea pe lumina scazuta. Un vizor digital insa amplifica lumina, devine pentru fotograf un sistem de night vision. Poate include un sistem de postprocesare direct. Cine face fotografii alb-negru poate sa le vada direct alb-negru. Cu alte cuvinte elimina noi bariere din calea creativitatii, face fotografia mai lejera si in felul asta se poate ridica stacheta. De fapt doar vor fi inlocuite cu bariere noi care vor veni de la sine.
Desigur pana la punctul in care SLR-ul chiar va fi inlocuit mai e. Mai dureaza pana sa apara obiective suficient de puternice si experienta totala sa fie superioara. O sa fie o tranzitie lenta. Pentru mine cel putin intai va disparea probabil de anul viitor 6d-ul din rucsacul de zi cu zi. E prea mare si prea greu. Il voi inlocui cu un aps-c de tipul nex6 si un prime sau un zoom decent precum sigma 18-35 f1.8.
Mai e ceva. Legile opticii inca nu pot fi incalcate. Un obiectiv cu diafragma deschisa, un obiectiv puternic va fi invariabil mare. Si in felul asta avantajul pe care mirrorless-ul il are versus un slr nu mai e atat de mare intrucat toata greutatea si marimea va fi suportata de obiectiv si nu de aparat. Ba chiar apar situatii ciudate in care aparatul nici nu se mai distinge de obiectivul enorm din fata. Pentru cei care insa bokeh-ul nu e atat de important optica poate sa fie la fel de sharp iar senzorul la fel de bun si scazut ca nivel de noise. Calitatea opticii si a senzorilor vor creste pe masura ce exista piata iar SLR-ul in cele din urma va ajunge o nista si mai tarziu va muri de tot.
DSLR-ul a murit. Traiasca DSLR-ul !
Nu vreau eu sa fiu rautacios, insa as vrea sincer sa vad cele mai superbe peisaje din Romania nu din alte tari, nu de alta dar personal cred ca e pacat nu creezi arta fotografica decat sa o preiei de la alti, zic si eu, un joc de lumini, ceva munti, ceva animale poate si cateva oamenii , ceva natura statica ar fi mai mult decat faina, dar e doar o parere…
Salut.
Dar ce vrei tu nu e neaparat valid pentru mine. Fotografiez ceea ce imi place, ceea ce e diferit, nou, necunoscut si nu familiarul. Fotografia e doar jumatatea cealalta a monedei care completeaza calatoria. Nu imi place sa caut foarte mult in directia din care am venit pentru ca aspir catre nou.
In alta ordine de idei avem peisaje foarte frumoase, oameni foarte interesati dar pentru ca nu imi place in mod deosebit sa calatoresc in cadrul tarii nu o sa vezi foarte multe fotografii autohtone. Or sa mai fie si din Romania, insa in momentul de fata mi se pare pur si simplu mai usor si comod sa strabat jumatate de glob decat sa fac un drum pana in Suceava. Fara un fundament logic in spate.
Pingback: De la full-frame slr la mirrorless micro 4/3 : Un review subiectiv Olympus e-m1 mark 2 - DYSTALGIA : Aurel Manea photography & visuals