Am un Kia Cee’d din 2008. Masina de care sunt foarte multumit si am fost foarte multumit si la inceput de faptul ca are usb din fabrica. La un moment dat insa comoditatea m-a facut sa nu imi mai placa faptul ca trebuia de fiecare data sa copiez muzica pe stick. Si nici faptul ca de fiecare data cand aveam nevoie de navigatie trebuia sa prind telefonul in parbriz.

Singura solutie la dispozitie ar fi fost sa imi iau un sistem de navigatie de bord mai bun. Nu mi-a convenit insa nici pretul, nici faptul ca majoritatea erau chinezarii, nici faptul ca il vede foarte usor cineva si vrea sa-l fure si nici faptul ca nu e un sistem modabil cum as vrea eu, cum e telefonul meu.

Asa ca am analizat situatia din toate unghiurile posibile si m-am hotarat, mai ales ca masina mea a venit cu oglinda din parasolar sparta, sa imi montez acolo o tableta ieftina. Din pacate insa odata ce m-am apucat sa studiez structura parasolarului a devenit destul de clar ca o tableta e prea mare si interfereaza cu scheletul metalic al parasolarului. Din fericire marimea gaurii in care se afla oglinda este cam fix cat un telefon galaxy note 1. Pe care l-am si luat rapid cu 8 milioane stiind ca o sa-l ciopartesc.Inainte de toate iata o serie de chestii cool care se pot face cu un telefon in loc de sistem de navigatie dedicat, precum si avantaje:

 • E mai ieftin, nu il vede hotul ca sa il fure, nu distruge sistemul audio al masinii
 • Sincronizare cu telefonul. Fiind android pot configura si scripta cam orice. Asadar avand tasker pe ambele telefoane am facut niste scripturi care:
  -In momentul in care bluetoothul de la masina e in apropiere de mai bine de 5 minute atunci pe telefonul din buzunar porneste un wi-fi hotspot si un server ftp.
  -In momentul in care se porneste pe telefonul personal hotspotul, telefonul din masina se conecteaza si ruleaza un alt script care in momentul in care se conecteaza la wi-fi face sync prin serverul ftp la ultimele harti de Sygic, Igo, la playlistul si fisierele de muzica, la aplicatii samd. Plus google drive si alte cloud-uri.
 • Se poate folosi si ca dashcam daca ii dai o gaura parasolarului in spate.
 • Ai o oglinda noua care te poate si inregistra
 • Se pot scripta varii aplicatii de tracking, gps logging, trimitere automata prin mail a locatiei etc. Un sistem de alarma mai avansat. Asta daca iti pui si un card gsm pe el.
 • Se poate schimba muzica in functie de momentul zilei, locatia gps
 • Se pot folosi gesture-uri fara atingere. Folosesc o aplicatie foarte draguta care da next-previous sau pune in foreground aplicatia de muzica in functie de cum plimb mana prin fata senzorului
 • Si aici as putea continua la infinit, ideea fiind ca se poate customiza si scripta folosind tasker cam orice.

Iar acum si partea practica, pe scurt si fara multe detalii pentru ca nu m-am gandit de la inceput sa fac un tutorial cum trebuie.  Tin sa mentionez ca dracia asta a trecut prin mai multe etape care aproape s-au soldat si cu incendiu. 

DIY-car-navigation-from-smartphone-01Faza 1 : Desfactut parasolarul, o parte din bord si montat un cablu usb + un adaptor 12v-5v ( 2 amperi) USB sub bord, conectat direct la 2 fire deduse empiric ca oferind curent de 12 volti si cand masina e oprita. Cel din poza asta. Toate bune si frumoase pana la un punct. Vara fiind, vopseaua neagra a masinii si telefonul lipit de plafon cand masina e in parcare nu a durat mult pana sa fie la un pas de explozie. Am gasit intr-o seara parasolarul umflat si cand am verificat bateria era ca un balon gata sa sara in aer. Telefonul se oprise singur ca sistem de protectie iar cand l-am pornit termometrul intern afisa 90 grade.

DIY-car-navigation-from-smartphone-09
Faza 2 : Am pastrat adaptorul dar am conectat cablurile direct in pinii din telefon pentru baterie. Evident, nu a mers. Bateria are un chip intermediar cu informatii despre ea si mai ales informatii despre prezenta ei care fac telefonul sa porneasca. Singura solutie, si aici am mers putin orbeste a fost sa tai bateria si sa pastrez doar partea superioara in care am presupus ca se afla respectivul chip. Partea chimica am aruncat-o sa in locul ei am conectat direct firele de  alimentare. A ramas ceva ca in poza urmatoare, o bucatica subtire de baterie cu chip in partea de sus, un fir iar jos niste carton care sa tina dracia in loc.

 

DIY-car-navigation-from-smartphone-03

Si, spre surpriza mea, a mers. Cel ptuin un timp. Acum urmeaza partea de sunet. Si aici e iarasi interesant. Am preferat sa nu mai adaug un cablu suplimentar de sunet si am cumparat de pe okazii dracia asta:

bluetooth-audio
Pe care am conectat-o la aux-in de la masina si alimentata de la usb-ul acum nefolosit (si cu amperaj prea mic ca sa pot incarca ceva). Avantajul este ca usb-ul din masina se dezactiveaza la oprirea motorului si se alimenteaza la pornire. In felul asta am putut face niste scripturi care sa opreasca si display-ul telefonului in functie de conectarea sau nu la un bluetooth.

Si ultimele 2 faze, pentru ca am observat ca se tot restarta telefonul. Cand am conectat initial cablurile direct in locul bateriei nici prin cap nu mi-a trecut ca ar putea sa difere voltajul bateriei de al usb-ului. Ma mir ca nu s-a intamplat mai rau. Am gasit la un prieten un regulator de voltaj mai puternic si mai elegant  si l-am folosit pe ala. Dar pentru ca voltajul era in continuare cu 1.3V mai mare decat cel al bateriei, la recomandarea unui prieten al megat in serie si niste diode 1n4007 care nu stiu exact ce fac dar printre altele fiecare scade cu cate putin voltajul. Cu ocazia asta mi-am cumparat si un multimetru ieftin.
In cele din urma am renuntat si la diode pentru ca se pare ca valoarea masurata la liber e de fapt cu mult mai mare decat voltajul real atunci cand conectez si telefonul. Drept urmare indicatorul din telefon imi afisa 5% baterie cu 3 diode, 45% cu 2 si 70% cu una. Asa ca am ramas cu 0.

Acum sistemul e stabil, sunt foarte multumit de el si mai mai ca nu as mai vrea vreodata o alta masina datorita lui 😀

 

DIY-car-navigation-from-smartphone-04 DIY-car-navigation-from-smartphone-05 DIY-car-navigation-from-smartphone-06 DIY-car-navigation-from-smartphone-07 DIY-car-navigation-from-smartphone-08
DIY-car-navigation-from-smartphone-02